Att få rätt innertemperatur på ditt kött är viktigt för att lyckas med tillagning av kött. Det är oftast svårt att säga en speciell tid för tillagning då köttstorleken kan variera, därför är innertemperatur ett bra sätt för att lyckas med kött. Följ vår guide här.
Varför är innertemperaturen viktig?
När kött värms upp drar det ihop sig och släpper vätska. Det är viktigt att det inte släpper ut all vätska då köttet då blir torrt. Det undviker man om man får upp köttets innertemperatur till rätt temp. Använd en stektermometer för att hålla koll på det. Det går snabbare att komma till rätt temperatur om du rumstempererar köttet innan tillagning.
Mät köttets temperatur i mitten
Med innertemperatur menar man kärntemperatur, alltså mitt i köttets tjockaste del. Det är därför viktigt att stickans spets kommer i mitten då det är där du behöver komma upp i rätt temperatur, sticker du in stickan för långt eller kort kommer du få upp graderna långt innan det är klart.
Låt köttet vila upp de sista graderna
Det är alltid bra att låta köttet vila i lite folie efter det tas ut ur ugnen eller stekpannan för att dra åt sig av vätskan och långsamt gå upp de sista graderna. Köttets temperatur slutar nämligen inte stiga på direkten när du plockar ur den från ugnen, utan köttets temperatur kommer fortsätta öka. Räkna med att köttets innertemperatur kommer öka med 3-5°C, ju lägre temperatur du haft i ugnen desto mindre kommer temperaturen fortsätta stiga när den tas ut ur ugnen.
Vildsvin:
Ytterfilé & Filé
Rosa | Medium | Välstekt |
---|---|---|
58° innertemp | 65° innertemp | 70° innertemp |
Vildsvin, stekdetaljer
Rosa | Medium | Välstekt |
---|---|---|
58° innertemp | 65° innertemp | 70° innertemp |
Älg, biff och filé
Rosa | Medium | Välstekt |
---|---|---|
52° innertemp | 57° innertemp | 65° innertemp |
Älg, stekdetaljer
Rosa | Medium | Välstekt |
---|---|---|
55° innertemp | 62° innertemp | 68° innertemp |
Rådjur, ytterfilé och filé
Rosa | Medium | Välstekt |
---|---|---|
52° innertemp | 57° innertemp | 62° innertemp |
Rådjur, stekdetaljer
Rosa | Medium | Välstekt |
---|---|---|
55° innertemp | 62° innertemp | 68° innertemp |
Hjort, ytterfilé och filé
Rosa | Medium | Välstekt |
---|---|---|
52° innertemp | 57° innertemp | 65° innertemp |
Hjort, stekdetaljer
Rosa | Medium | Välstekt |
---|---|---|
55° innertemp | 57° innertemp | 65° innertemp |
Nöt, findetaljer (
Rosa | Medium | Välstekt |
---|---|---|
55° innertemp | 57° innertemp | 65° innertemp |
Nöt, biff och filé
Rosa | Medium | Välstekt |
---|---|---|
54° innertemp | 60° innertemp | 70° innertemp |
Nöt, stekdetaljer
Rosa | Medium | Välstekt |
---|---|---|
55° innertemp | 60° innertemp | 70° innertemp |