Sök
Stäng denna sökruta.

Viltfärsbiffar – en vardagsfavorit hos alla

Vi vet att många kan tycka att det är svårt att laga mat med viltkött. Många vet inte vart man ska hitta recept, och andra ser viltkött bara som lyxmat som man inte kan äta på en vardag. Men varför inte egentligen? Färs från tillexempel vildsvin är inte så mycket dyrare än färsen du köper i butik (åtminstone om vi kollar priserna på svenskt kött). En vardagsfavorit som går hem hos de flesta är viltfärsbiffar/viltköttbullar. Nedan delar vi vårt bästa (och enklaste) recept på detta.

Vi brukar ofta passa på att köra minst dubbel sats och frysa ner dem som inte åker ner till middagen. Vilket resulterar i en perfekt vardagsräddare som är mycket godare än frysta köttbullarna från scan, vi lovar 😉

Till dessa köttbullar kan du använda vilken färs du vill, vår favorit till köttbullar är just vildsvinsfärs då den är lite fetare än tillexempel hjortfärs. Många drar paralleller till att vildsvinsfärs är samma som fläskfärs vilket man kanske inte endast vill köra på utan

Viltfärsbiffar:

  • 500 g viltfärs från Basunda Gård (vildsvinsfärs, älgfärs eller dovhjortsfärs)
  • 1 msk ströbröd
  • 2 msk grädde
  • 1/2 finhackad eller riven lök
  • 1,5 tsk salt

Häll upp grädde och ströbröd i en bunke. Låt blandningen vila i ca 10 minuter så det får en tjock konsistens. Under tiden finhackar eller river du löken.

När blandningen har vilat färdigt häller du upp alla ingredienser i en bunke och blandar om noggrant. Se till att inte missa att få in ströbrödsblandningen.

Sätt ugnen på 225°c och ta fram en plåt som du klär i bakplåtspapper. Rulla köttbullarna eller biffarna i önskad storlek och lägg upp på plåten. Grädda köttbullarna i ca 10 minuter.

Vill du äta köttbullarna direkt så kan dom ätas direkt från plåten, men godast är att steka på dem i stekpannan tillsammans med en klick smör. Vill du istället frysa in köttbullarna eller biffarna låter du dem svalna på plåten och lägger sedan in de i en fryspåse eller vaccumpåse. Se till att lägga i köttbullarna en och en på rader så är det lättare att dela på dem när de är frysta (om man inte vill tina alla köttbullar på samma gång).

Dela gärna med er av era bästa maträtter med viltkött på instagram genom att tagga @basunda-gard i era bilder! Läs mer om att handla kött från Basunda Gård här.

viltköttbullar-basunda-gard

Läs mer från oss: