Sök
Stäng denna sökruta.

Såhär tar du hand om ditt fårskinn

Har du köpt ett fårskinn av oss på Basunda? Eller är du kanske sugen på att köpa ett? Då har vi lite olika tips du kan tänka på!

Skinn och ull är naturmaterial vilket betyder att varje fårskinn och lammskinn är unikt. De kommer därför att åldras olika vilket kan betyda att ett tidigare rakhårigt skinn kan till exempel med tiden bli mer lockigt och olika fårskinn kan ha olika doft. Ett lammskinn eller en fårskinnsfäll som utsätts för starkt solljus kan få färgförändringar i ullen.

Då lammskinn och fårskinn är naturligt feta är det bra att lägga ett skydd mellan ett nytt skinn och tex en tygklädd möbel. Undvik speciellt att lägga ett nytt fårskinn med en mörk baksida mot ljust färgad textil. Nya skinn kan även fälla lite, det går dock oftast att ta bort med en klädrulle eller fuktad trasa, men det kan vara bra att lägga något emellan ifall att.

Skötselråd

Fårskinn är en väldigt naturlig produkt, vi skulle kunna påstå att det är svårt att hitta en mer naturlig produkt i ett hem. Det innebär även att det sköter sig rätt bra självt och inte så mycket du som ägare behöver tänka på.

Men för att hålla fårskinnet fräscht kan det vara bra att du ibland skakar och vädrar det utomhus. Extra god effekt får du om det är lite fuktigt ute när du gör det. Om det är snö ute, så går det alldeles utmärkt att lägga skinnet i snön och sedan skaka av det.

Om skinnet blir rejält smutsigt och de första råden inte fungerar går det även att tvätta det i maskin, se då till att använda ett speciellt ullprogram i 30 grader samt ett milt tvättmedel (PH 3,5-5,5). Tänk på att skinnet kan dra ihop sig när du har tvättat det så det är viktigt att du låter det torka på en plan yta och sträcker ut det försiktigt.

Läs mer från oss:

Gården

BASUNDA BYGGER NY LADUGÅRD

Under sommaren och hösten byggs en ny ladugård för våra nötkreatur på Basunda Gård. För att göra detta möjligt får